Baranya.hu

Átadták Baranya vármegye kitüntető díjait

Komlón tartotta vármegyenapi ünnepi közgyűlését a Baranya Vármegyei Önkormányzat
Átadták Baranya vármegye kitüntető díjait

A Komlói Színház- és Hangversenyteremben rendezte Vármegyenapi Ünnepi Közgyűlését a Baranya Vármegyei Önkormányzat. A korábbi esztendők hagyományai alapján Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke és Partos János vármegyei jegyző adták át a kitüntető címeket. Az ünnepi beszédet dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási – és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes tartotta.

1996-tól hivatalosan is megemlékezik a Baranya Vármegyei Önkormányzat az 1694. október 10-én, I. Lipót király által kiadott dekrétumról, amellyel Baranya Vármegyének önálló közjogi statust és új címerpecsétet adományozott.

A helyszínkiválasztás ezúttal Baranya egyik legdinamikusabban fejlődő településére, Komlóra esett, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc októberi ünnepköréhez időzítve került sor az ünnepi rendezvényre.

Őri László vármegyei elnök köszöntőjében Polics József polgármester elmúlt több mint egy évtizedes városvezetői munkáját méltatva úgy fogalmazott, hogy „Olyan helyszínt kerestünk vármegyenapi rendezvényünknek, ami jellegzetesen baranyai. Baranyai abban az értelemben, hogy megszenvedte a rendszerváltás utáni évek gazdasági nehézségeit, mára azonban depressziós hangulatot felváltotta a bizakodás a jövőben. Komló egy a bányász identitását, hagyományait féltve őrző, abból táplálkozó modern fejlődő kisvárossá vált. Méltó és szimbolikus helyszínről tekinthetünk tehát vissza a múltra és tervezzük a jövőt. ”.

Az elmúlt években megindult nagy kormányzati infrastuktúrális beruházások megteremtették / megteremtik a megyén belüli és a megyén kívüli nyitás lehetőségét. Az M6-os autópálya déli országhatáig történő kiépítése a közlekedés fejlesztésén túl a gazdasági és kulturális kapcsolatainkat is erősíti Horvátországgal,  a mohácsi közforgalmú kikötő, pedig jelentősen hozzájárul majd, hogy bekapcsolódhassunk a nemzetközi vízi-közlekedés hálózatába, a pogányi légikikötő fejlesztése a többségi állami tulajdon megszerzésével új perspektívát jelent a térségnek, mondta a vármegyei elnök.

Őri László ünnepi beszédében az elmúlt ciklust értékelve úgy fogalmazott:  Az elmúlt öt év nem csak a fejlesztésekről szólt, olyan kihívásokkal is szembe kellett néznünk amelyekre egyáltalán nem készültünk, mint a COVID vagy a szomszédunkban dúló háború és azt követő energiaválság, vagy a drávai és néhány hete a dunai árvíz. Büszkék lehetünk arra, hogy Baranya a legnehezebb időkben is a legjobb arcát mutatta a közösség képes volt az összefogásra, jó volt megélni ahogy az emberek fiatalok és idősebbek, a kis  és nagyobb közösségek, az állami szervek és az önkormányzatok segítették egymást. Hála és köszönet érte!

A vármegyei elnök felidézte, hogy Az elmúlt évben örömmel számolhattunk be arról, a kormány új területfejlesztési stratégiájának kiemelt kedvezményezettje a dél-dunántúli régió, és benne Baranya. A TOP PLUSZ vármegyei fejlesztési Programban több mint 92 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből már eddig a vármegye 173 településén indulhattak el fejlesztések. Hosszú idő után, mi baranyaiak, úgy érezzük, hogy „VÉGRE RAJTUNK A SOR!”  Küszöbön áll az évszázad beruházása az új mohácsi DUNA híd, Baranyában jön létre a térség legnagyobb beruházásra alkalmas területe, de nagy lehetőséget látunk a térségi együttműködésben is.

A politikus úgy fogalmazott, hogy fejlődni, növekedni, gyarapodni csak békében, biztonságban lehet.  

A körülöttünk zajló világesemények (orosz-ukrán háború, az egyre erősödő migrációs-veszély, a közel-keleti fegyveres konfliktus, háborús infláció) arra intenek: becsüljük meg és védjük meg azt a biztonságot, amelyben ma Magyarországon és mi itt Baranyában élhetünk.  Legyünk tisztában azzal, hogy ma Európa egyik legbiztonságosabb, legélhetőbb helye Magyarország.

Őri László a jövőre utalva elmondta: Nekünk, magyaroknak fontosak a történelmünkhöz, nemzeti kultúránkhoz, keresztény hitünkhöz kötődő szellemi-lelki értékeink. Ezek segítségével tudtunk nemegyszer változtatni történelmünkön, ezek segítettek át bennünket nemzeti sorscsapásokon, ezek adtak erőt a megmaradáshoz. Ezért az elmúlt időszakban különös figyelmet fordítottunk nemzeti kulturális-szellemi értékeink megőrzésére. A Baranyai Értéktár megújult tevékenysége, nemzeti ünnepeink méltó megünneplése, a MOHÁCS 500 Program előkészítése, a magyar nemzeti identitást erősítő civil kezdeményezések felkarolása ennek jegyében történtek.  

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen az ünnepi közgyűlés során kerültek átadásra a Vármegye kitüntető díjai.

Őri László a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke kitüntető díjban részesítette Dr. Tamás Zsuzsanna, ny. gyermekgyógyászt, a közgyógyászatban magas szakmai tudással és lelkiismerettel öt évtizeden át végzett gyermekorvosi, háziorvosi tevékenységének elismeréséül. 

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Kulturális, Művészeti díjat adományozott a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep Egyesület részére, a magyar és nemzetközi képzőművészek számára alkotótáborok és összművészeti kiállítások évenkénti megrendezéséért, a helyi és a térségi települések kulturális életének gazdagításáért, az amatőr képzőművészeti tevékenységet patronáló tevékenységéért.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Pro Comitatu Baranya kitüntető díjban részesítette a Villány-Siklósi Borút Egyesületet a térség komplex fejlesztésében, a villányi borvidék és Baranya borturizmusának, valamint a helyi   borkultúrához kapcsolódó hagyományok népszerűsítésében végzett tevékenységéért. 

Nemzetiségekért díjat adományozott a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Sarkadi Lászlónak, a Komlói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének a helyi horvát nemzetiségű lakosok anyanyelvének, nemzeti hagyományainak megőrzése, valamint Komló és Valpovó közötti testvérvárosi kapcsolatok erősítése érdekében kifejtett 15 éves közszolgálatáért.

Koltai Péter díjban részesült idén Müller Albert tanuló, kimagasló iskolai és zenei tanulmányai során elért kiemelkedő eredményeinek   elismeréséül.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Baranya Fejlődéséért kitüntető díjat adományozott TERRÁN Tetőcserép Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság részére, elismerésül a magasszintű innovatív technológiával, kiemelkedő szakmai tudással és korrekt üzleti magatartással végzett, nemzetközileg is elismert sikeres vállalkozói tevékenységéért, amivel jelentősen hozzájárul Baranya gazdasági fejlesztéséhez.

Elismerésül Komló javuló közbiztonságáért, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények felderítése terén elért kimagasló eredményekért, valamint a polgári lakosság élet- és vagyonbiztonságát megerősítő rendvédelmi intézkedéseiért  a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Közrend-Közbiztonság díjat adományozott Oletics Károly rendőr alezredesnek, kapitányság vezetőnek.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Egészséges Baranyáért díjat adományozott Dr. Kovács  Kálmán, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika igazgatója részére a meddőség kezelésében, a humán reprodukciós eljárásokkal kapcsolatos tudományos programokban kifejtett magaszszintű, több évtizedes orvosi ill. kutatói tevékenyégéért és intézményvezetői munkájáért.    

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése a hírközlés területén újságíróként, hírszerkesztőként, több évtizedes, kiemelkedő szakmai színvonalú közszolgálatáért, a közösségi médiában és a közszolgálati és hírcsatornákon magas szakmai tudással és az újságírói etikának mindenkor megfelelve végzett kiemelkedő televíziós műsorkészítői és szerkesztői tevékenységéért   Sajtó- díjban részesítette Velkovics  Vilmos televíziós műsorszerkesztőt, újságírót.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Sport díjat adományozott a  PLIÉ Sport és Rekreációs Egyesület részére a ritmikus gimnasztika népszerűsítésével az egészséget és életminőséget javító tevékenységéért, valamint a Magyar Látványtánc Sportszövetség által kiírt versenyeken elért rangos eredményekért.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Magyar Nemzeti Identitásért díjat adományozott Keresztes Andor esperes-plébánosnak, a Pécsi Egyházmegye székelyreferensének a magyarországi és a határon túli székely közösségek nemzeti identitásáért, kultúrájának, katolikus keresztény hitének megőrzése érdekében végzett lelkipásztori szolgálatáért, valamint a Máriagyűd és Csíksomlyó közötti testvér-zarándok-kapcsolat létrehozásáért.

Az idei évben a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése a 24/2024. (IX.26.) sz. határozatával Baranya Díszpolgára címet adományozott Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD zenepedagógus, főiskolai tanár, neveléskutató részére zenepedagógusi, és neveléskutatói munkásságáért, amellyel hozzájárult az organikus pedagógia komplex módszerének széleskörű alkalmazásához, tudományos szintű műveléséhez. 




További hírek